Акція протесту на Банковій проти тоталітарного закону №3587, що обмежує свободу зібрань. Відео

miting-nesogl1-500x310

 

У Києві неподалік будівлі парламентських комітетів на вул. Банковій відбулася акція протесту проти проекту закону №3587 про «гарантії свободи мирних зібрань».

У ній взяли участь представники різних громадських, профспілкових організацій та активісти, які переконані, що цей законопроект суттєво погіршить ситуацію з реалізацією прав громадян на протест, повідомляєsprotiv.org.

Організатори протесту відзначили, що право мирно збиратися й висловлювати свою думку важливе не тільки для багатьох активістів різних організацій, а я усіх громадян України. Вони вважають, що зараз вкотре здійснюється спроба ухвалити законопроект, який суттєво обмежує цю свободу. Це детальніше пояснив представник правозахисної групи «Ні поліцейській державі» Михайло Лебідь, який разом з правозахисниками аналізує подібні законодавчі ініціативи з 2000 року. Він зазначив, що два тижні тому відновилася робота по доопрацюванню законопроекту №3587 з метою подальшого його ухвалення.

«Ми вважаємо неконструктивним доопрацьовувати поганий законопроект, — зазначив Михайло Лебідь. – Як і взагалі проти ухвалення спеціального закону у цій сфері. До речі, проблеми, які були у попередніх законопроектах, є й у нинішньому №3587. У Європі не скрізь сфера регулюється спеціальним законом, інколи – окремим розділом закону про поліцію. По-друге, в пострадянських країнах спеціальні закони про протести завжди працюють на шкоду громадянському суспільству і демократії У Білорусі, Росії та Казахстані люди вже звикли, що право на свободу зібрань максимально забюрократизовано».

До речі, мітинг проти закону №3587 відбувся на наступний день після акції протесту проти ухвалення проекту Трудового кодексу (законопроект №658). Для незалежних профспілок і громадських активістів це – дежавю. У 2012 році вони боролися одразу проти аналогічних законодавчих ініціатив: Трудового кодексу та законопроекту №2450 про мирні зібрання. Про це нагадав голова КВПУ Михайло Волинець.

«Закон №3587 потрібен для того, щоб були рамки, щоб можна було загнати людей в стійло, — зазначив він під час виступу. – Отримати дозволене право: дозволити чи ні. Зараз намагаються запровадити процедуру повідомлення про акцію протесту за два дні до її проведення, але можуть зробити й усі чотири дні. У цей же час без обговорення і розгляду в комітеті можуть винести закон на розгляд і треба буде одразу виходити на протест і не чекати», — заявив профспілковий лідер.

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: