Фіскали Яценюка повернули в двохмільярдний експорт горіхів корупційні схеми Януковича та Хомутинніка. Відео

homuttinnik13

З листопада 2014 року митники змушують експортерів волоського горіха працювати за корупційними правилами, які були запроваджені минулою владою.

Про це йдеться в сюжеті Аліси Юрченко в телепрограмі «Наші гроші», повідомляє Національне бюро розслідувань України.

За правління Віктора Януковича всіх експортерів горіху змушували везти вантаж в одну точку перетину кордону — на Херсонську митницю.

Там, щоб вивезти контейнер очищеного товару, підприємці мали сплатити від 12-15 тис доларів хабаря,  за контейнер неочищеного — 8-10 тис доларів. Горіхові оборудки приносили «сім’ї» 30-40 млн доларів на рік.

Одним із організаторів схеми пізніше назвали народного депутата Віталія Хомутинніка.

Він свою причетність до цього бізнесу натомість заперечив, стверджуючи, що подібні схемами  відкатів запроваджені новою владою. І що за ними стояли колишній головний митник Анатолій Макаренко, його підлеглий Олександр Мухін та екс-голова податкової міліції Володимир Хоменко.

Самі підприємці стверджують, що системні проблеми на митниці в них виникли після появи листа в жовтні 2014 року за підписом голови ДФС Ігора Білоуса (який нещодавно був призначений головою Фонду держмайна), в якому він визнав, що митники беруть хабарі від експортерів горіху.

Але замість перевірки свої підлеглих доручив перевірити експортерів. Саме в розпал цих заходів з виробниками волоського горіху в різних регіонах почали зв’язуватися посередники, що пропонували обговорити гарантії безпроблемного експорту.

Посередники посилалися на свої зв’язки з новою владою.

Один з ініціаторів перевірок, екс-заступник керівника податкової Володимир Хоменко  стверджує, що посилення контролю дозволило добитися повернення валютної виручки.

Але офіційна статистика показує, що з листопада 2014-го по квітень 2015-го було експортовано горіху на загальну суму 1,7 млрд. грн, але в Україну повернулося лише 158 млн грн –  8% від суми експорту.

Такі цифри можуть пояснюватися не тільки проблемами офіційних експортерів, а і появою маси фіктивних фірм, які при підтримці чиновників займаються контрабандою.

Україна — один з найбільших світових експортерів волоського горіху, в країні збирають 50-60 тис тон горіху на рік, дві третини продукції реалізується за кордон.

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: