Хомутиннікова інфекція в українській податковій

Для нової влади ця хвороба може мати фатальні наслідки…

Нещодавно в інтерв’ю «Українській правді» перший віце-прем’єр Віталій Ярема поділився своїми сумнівами щодо кадрового наповнення податкової і митних служб.

«У мене є питання не лише з точку зору правоохоронної діяльності, але і того, як буде проводитися фіскальна політика, політика митниці. У нас нічого не помінялося. В Одесі як відбувалася контрабанда, так і відбувається», — зазначив Ярема і сформулював ще кілька проблемних питань: «Як буде працювати податкова, як будуть діяти ці валютні конвертаційні «площадки», як буде діяти спиртова промисловість. Ці всі питання я задаю сам собі і людям, які приходять на посади. Керівники митниці та податкової були призначені кілька днів тому. Я їх покликав до себе і сказав, що якщо нічого не поміняється, ми станемо ворогами».

Однак підстав для сумнівів, що їх висловив Ярема, з кожним днем більшає. Зараз відбувається процес призначення керівників податкових і митних органів в областях. І та інформація, яка надходить від джерел Еспресо.TV про кадрові рішення і домовленості, свідчить про те, що нові голови податкової та митної служб України зв’язані певними зобов’язаннями перед особою, яка не має ніякого відношення до майдану та революції, але стала досить сильним центром впливу у правлячій коаліції. Ця особа — Віталій Хомутиннік.

Те, що Хомутиннік збирається стати самостійним центром впливу у нинішній структурі влади, стало чітко зрозуміло ще 24 лютого, коли було оголошено про створення у Верховній Раді групи «Економічний розвиток» і про те, що очолив цю групу Анатолій Кінах, а його першим заступником обраний Віталій Хомутиннік. Загалом у цій групі зібралося чимало представників великого бізнесу. Окрім Кінаха, який є президентом Української спілки промисловців і підприємців, можна назвати такі відомі фігури, як Сергій Буряк, Таріел Васадзе, Леонід Клімов, Нвєр Мхітарян. Тому одразу ж з’явилися прогнози, що «Економічний розвиток» лобіюватиме інтереси промислових підприємств, банків тощо. Однак Хомутиннік — людина зовсім іншого ґатунку. І його поява на посаді першого заступника голови новоствореної депутатської групи недвозначно свідчила, що він матиме можливість використовувати цю групу для власних цілей.

Це підтвердилося вже на початку березня — одразу після того, як Кабмін прийняв постанову про ліквідацію Міністерства доходів і зборів та відновлення діяльності Державної податкової служби та Державної митної служби. 3 березня Арсеній Яценюк повідомив, що він запропонував представникам Європейської Бізнес Асоціації подати до уряду кандидатури очільників податкової та митної служби і що він уже провів з цього питання декілька зустрічей з представниками найбільших аудиторських компаній. Тоді ж прем’єр заявив про бажання уряду здійснити ці призначення вже на засіданні 5 березня, «адже ми знаходимось у вкрай складній ситуації». Однак 5 березня ухвалення кадрових рішень було відкладено — і саме тому, що до процесу добору кадрів було підключено Хомутинніка.

Вже вранці 7 березня портал Hubs розмістив статтю, яка повідомила деякі важливі подробиці того, що сталося. По-перше, замість Яценюка переговорами зайнявся Хомутиннік: «Переговори щодо кандидатур велися аж до вчорашнього дня. Проводити їх прем’єр-міністр Яценюк доручив колишньому члену Партії регіонів і голові парламентського комітету з питань податкової та митної політики Віталію Хомутинніку». По-друге, представники чотирьох найбільших аудиторських компаній від пропозицій відмовилися: «За даними Hubs, посаду голови податкової пропонували майже десятку аудиторів «великої четвірки», але діалог ні з ким з них не вдався». А по-третє, причиною цього стала неприйнятність умов: «Кандидати, які відмовилися від пропозиції, стверджують, що за результатами їхніх переговорів з урядом у них склалося стійке відчуття, що в податковій і митній сферах хочуть поміняти лише «вивіску», але не систему. Ламати корупційні схеми в Кабміні, як і раніше, не бажають — хочуть лише перенаправити грошові потоки від них. Так, їм не давали гарантій того, що на них не будуть «впливати», наприклад, при прийнятті рішень з ключових кадрових питань всередині цих відомств».

Як наслідок, коло пошуку було розширено, і зрештою 6 березня виникли ті кандидатури, які й були затверджені на засіданні уряду 12 березня. Першим заступником міністра доходів і зборів — головою ліквідаційної комісії Міндоходів (куратором податкової служби) призначено Ігоря Білоуса, заступником міністра (куратором митної служби) — Віталія Науменка.

Звісно, те, що ці кандидатури швидко «знайшлися» і швидко погодилися перейти на державну службу, ще не означає, що вони є людьми Хомутинніка. Наприклад, Білоус розповів  про себе, що він «був на Майдані, був у самообороні Майдану». Більш важливим є те, якими умовами вони обмежені.

Судячи з того, що посади в податкових і митних органах в областях зараз віддаються тим, хто вважається креатурою Хомутинніка, ці умови формулюються як політична необхідність: уряду потрібно спиратися на парламентську більшість, ця більшість неможлива без групи «Економічний розвиток», а щоб задовольнити цю групу, необхідно йти назустріч побажанням Хомутинніка. Тут навіть майданівець здатен розчулитися і почати грати за чужими правилами, «бо інакше взагалі все пропаде».

Однак насправді «все пропаде» саме у тому разі, якщо в податковій і митній службах залишаться — чи будуть створені нові — корупційні схеми й тіньові потоки. До того ж, дедалі більше з’являється підстав для тверджень, що співпраця певної частини уряду з Хомутинніком — це не вимушений крок, продиктований політичною необхідністю, а звичайна взаємовигідна оборудка. Якщо народ в цьому переконається — він цього не пробачить.

 

 

Вадим Денисенко, Національне бюро розслідувань України

 

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: