Зелені гниди обмежили можливість самовисування громадян на місцевих виборах та збільшили грошові застави

Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства», повідомляє 40ka.info.

Нардепи внесли значну кількість змін до Виборчого кодексу, які стосуються всіх видів виборів та всіх етапів виборчого процесу і передбачають коригування більш, ніж 200 з 289 статей цього кодексу.

За даними «Опори», парламент залишив бар’єр для кандидатів за відкритими списками на рівні 25% для місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Ця норма була ще у першій редакції законопроєкту, до розгляду профільного комітету, на засіданні 16 липня депутати обирали між квотами у 5%, 25% та 50%.

Також Рада вирішила, що у громадах, які мають понад 10 тисяч виборців, вибори тепер будуть відбуватися за пропорційною системою.

Раніше пропорційна виборча система застосовувалась для великих населених пунктів, де проживало 90 тисяч і більше виборців.

«Опора» вважає, що така зміна виборчої системи для значної кількості територіальних громад безпосередньо перед початком виборів суперечить міжнародним стандартам виборчого законодавства. Також, наголошується, що це нововведення суттєво обмежує можливість самовисування громадян.

Також народні депутати вирішили змінити старий варіант виборчого бюлетеня.

Раніше українці голосували за партію, а внизу бюлетеня обирали кандидата, якого підтримують. Згідно з новий форматом бюлетеня виборці мають вписувати номер кандидата у трафарет поряд з партією.

Кандидати на посаду мера міста на майбутніх виборах будуть змушені внести від 19 до 445 тисяч гривень залежно від кількості виборців у місті.

«16 липня Верховна Рада у другому читанні підтримала зміни до Виборчого кодексу, які передбачають, зокрема, зниження застав на місцевих виборах.

Поправки до Виборчого кодексу передбачають, що грошові застави буде запроваджено на всіх рівнях, незалежно від кількості виборців. Однак формули розрахунку різняться», йдеться у заяві руху «Чесно».

Зазначається, що грошові застави за партійні списки у громадах, де від 10 тисяч до 90 тисяч виборців, не перевищуватимуть 18 тисяч 892 гривні.

Для великих міст застави коливатимуться орієнтовно від 19 тисяч до майже пів мільйона гривень залежно від кількості виборці.

Найнижчою буде застава для кандидатів на міських голів Ужгорода (19 тисяч гривень), Нікополя (20 тисяч гривень) і Мелітополя (24 тисячі гривень), найвищою – на мерів Дніпра (157 тисяч гривень), Харкова (219 тисяч гривень) та Києва (445 тисяч гривень).

Такими самими будуть застави за партійні списки до міських та обласних рад.

Точні суми застав визначатиме ЦВК відповідно до актуальних даних про кількість виборців у тому чи іншому населеному пункті.

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: