Нові докази причетності російського військового Сергія Дубинського до теракту #МH17. 2 відео

 

 

MH17-putin1-500x253

 

 

“Радіоперехоплення СБУ, відео очевидців та висновки Міжнародної слідчої групи – усе це допомогло «Донбас.Реалії» в точності відтворити маршрут російської зенітно-ракетної установки «Бук», – повідомляють журналісти.

Зібрані відеодокази дозволяють стверджувати, що комплекс переміщався по контрольованій бойовиками території у сторону селища Первомайський, звідки і був зроблений постріл.

Повідомляється, що у звіті слідчих детально представлені перехоплення розмов учасників теракту.

Людина, яка дає вказівки про транспортування «Бука», на записах СБУ з’являється під позивним «Хмурий». Одним з перших у своєму розслідуванні його ідентифікував керівник громадської організації «Європростір» Олег Батурин.

«Він був, фактично, одним із архітекторів управлінських військових органів в „ДНР“. Потім на базі цих відділів, які він створив, він сформував так зване Головне розвідувальне управління „ДНР“, яке сам й очолив», – розповів журналіст.

 

Журналістам вдалося отримати нові докази причетності до катастрофи МH17 російського військового Сергія Дубинського («Хмурий»).

Про це йдеться у новому матеріалі “Донбас.Реалії”, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

«Міжнародна слідча група і українські правоохоронні органи поки не називають імен людей, причетних до теракту проти малайзійського „Боїнгу“ рейсу MH17 влітку 2014 року.

У той же час, журналісти і міжнародні дослідницькі організації ідентифікували як мінімум одного з фігурантів цієї справи. Мова про російського військового Сергія Дубинського», – наголошується у розслідуванні.

Батурин з’ясував, що справжнє ім’я «Хмурого» – Сергій Дубинський. Спочатку радянський, а потім і російський військовий – полковник Головного розвідувального управління Генерального штабу Росії.

Керівник громадської організації «Європростір» додав, що йому вдалося отримати документи, які підтверджують – на Донбасі Дубинський залишався чинним російським військовослужбовцем.

«Про це він засвідчив сам у своєму клопотанні до Південного військового округу РФ про видачу йому коштів на придбання житла як військовослужбовцю.

Він у цьому клопотанні вказав свій особистий номер і період служби у збройних силах Радянського Союзу і Російської Федерації по грудень 2014 року», – зазначив журналіст.

У ході розслідування Батурину також вдалося дізнатися, що до війни Дубинський жив у Донецькій області у селищі Велика Новосілка.

«Донбас.Реалії» поспілкувалися з місцевими, які розповіли, що особисто знають «Хмурого».

Житель Великої Новосілки Олександр Васильович розповів, що  дружив з Дубинським з дитинства. Чув про звинувачення на його адресу, але не вірить, що той брав участь у підготовці атаки на «Боїнг».

«Дуже хороший, нормальний хлопець. Я вважаю те, що про нього там кажуть всіляке, що він ракету привіз… Ну, хто пенсіонеру довірить „Бук“?» – дивується він.

Водночас він підтвердив інформацію про службу «Хмурого» у російській армії і уточнив, що Дубинський до Донбасу брав участь як мінімум ще в трьох військових конфліктах.

За словами місцевих, з Великої Новосілки Дубинський поїхав ще задовго до початку війни на сході України. Квартиру матері змінив на приватний будинок в сусідньому селищі.

Останнім місцем проживання Сергія Дубинського в Україні став двоповерховий будинок у селищі Сторожеве.

Журналісти з’ясували, що будинок порожній – «на вигляд одразу помітно, що житло давно занедбане».

Сусід по двору, який переїхав в Сторожеве після початку бойових дій і колишніх господарів не застав, повідомив, що у Дубинського в Україні залишився рідний брат.

“А ось брат, Роман, він у Києві і теж якийсь військовий. І він через рієлтора цей будинок продає. Але Роман і Сергій начебто, на цьому ґрунті політичному, вороги. Той за Україну, а той за «ДНР», – розповів сусід.

Підкреслюється, що змоменту атаки на МH17 Роман Дубинський, рідний брат російського полковника, якого називають причетним до атаки, жодного разу не давав інтерв’ю. Він уперше погодився на відверту розмову з журналістами.

«Я можу розповісти вам все, про що ви запитаєте. Про мої взаємовідносини я розкажу», – сказав Роман.

Він не приховує, що його брат дійсно був російським військовим і воював на боці бойовиків у 2014 році. Про це «Хмурий» казав йому особисто.

«Він мені сам подзвонив і сказав, що він „зараз в ДНР“. Я кажу, „а що ти там робиш, сенс?“ Я принципово не розумію. У мене інша позиція – повністю проукраїнська», – заявив брат російського полковника.

Ще один діалог з братом у Романа відбувся після того, як в ЗМІ з’явилися повідомлення, що «Хмурий» брав участь в транспортуванні «Бука».

«Коли я дізнався про цей літак, я йому теж подзвонив. У мене був його телефон, потім я його видалив. Я йому подзвонив і запитав – хто це зробив? Він мені відповів, що це зробила українська сторона. Ось така була відповідь.

Я кажу: тут і факти є, і записи якісь є. Він сказав, що ми цього не робили, це „провокація“, – повідомив Роман в інтерв’ю.

„Донбас.Реалії“ попросили прослухати запис перехоплень СБУ, де, нібито, фігурує Сергій Дубинський. Майже одразу родич „Хмурого“ дав ствердну відповідь.

„Схожий, так. Те що я чую – так, є схожість, і дужа сильна“, – сказав він під час прослуховування записів.

Інших подробиць про життя „Хмурого“ він розповісти не може через сімейну сварку. Через неї брати не спілкуються вже більше десяти років. А сам Роман запевняє, що звільнився з армії ще на початку 90-х років.

„Я не знаю, мені це було нецікаво. У нас мама хворіла дуже серйозно раком. І у нього було ставлення до цього дуже своєрідне. І я його в той час для себе викреслив“, –  стверджує брат російського військового.

У той же час він підтвердив, що нова російська адреса брата, яка з’явилася в пресі, дійсна. Сергій Дубинський поїхав з Донбасу на початку 2015 року і осів на хуторі Великий Лог Ростовської області.

„Донбас.Реалії“ знайшли новий притулок „Хмурого“, адже раніше він сам публікував знімки будинку в соцмережах. Але розмовляти із журналістами він відмовився.

Роман Дубинський сподівається, що розслідування вдасться довести до кінця. Навіть якщо результат вкаже на його рідного брата.

„Якщо це ви збили літак – ви повинні понести за це покарання. І не буде іншого варіанту ні через п’ять, ні через десять, ні через двадцять років. За триста убитих людей, винні мають понести покарання“, – переконаний він.

17 липня 2014 року „Боїнг-777“ авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН-17 Амстердам – Куала-Лумпур, упав у захопленій Донецькій області – усі 298 осіб загинули.

Експерти встановили, що пасажирський літак збили з установки „Бук“, привезеної бойовикам із Росії. РФ свою причетність заперечує.

За висновком Bellingcat, »Бук” перевозив відставний російський генерал-майор Сергій Дубинський («Хмурий»).

Раніше в США кілька родичів загиблих у катастрофі малайзійського «Боїнга» під Донецьком виграли позов до Гіркіна й отримали право на 20 млн доларів компенсацій кожен.

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: