Тиберій Дурдинець: “Нас не зупинять ні погрози, ні дискредитація”

Заступник голови СБУ Тиберій Дурдинець про корупцію в органах державної влади

– Тиберію Юрійовичу, наскільки поширена на сьогодні корупція у вищих органах державної влади і як Служба безпеки бореться із цим явищем?

– Корупція в Україні має свої особливості. На відміну від розвинених країн, у нас як представники державного апарату, так і прості громадяни України не виховані в дусі педантичного дотримання правових норм. Це, на жаль, не є стилем нашого життя. Наша корупція, так звана корупція кризового типу, породжена перехідним періодом. Тому, на наш погляд, щоб ефективно протидіяти корупції, нам необхідно враховувати фактор корупційної активності громадян, а не тільки посадових осіб.

– Як Ви думаєте, з чим можна пов’язати звернення Ради до Президента Ющенка із проханням скасувати указ про призначення Вас заступником голови СБУ – начальником Головного управління з боротьби з корупцією й оргзлочинністю?

– Цього року Головне управління з боротьби з корупцією й організованою злочинністю й регіональні підрозділи суттєво активізували роботу з боротьби з корупцією й контрабандою. Чому контрабанда? Тому що вона тісно пов’язана із кредитно-фінансовою системою держави, зовнішньоекономічною діяльністю, сферою оподаткування. Значна частина експортно-імпортних операцій має контрабандне походження, що негативно впливає на розвиток вітчизняної економіки, дестабілізує ринок і є основою корупції. У ході роботи міжвідомчої групи із протидії корупції й контрабанді, створеної на доручення Президента, ми практично відразу відчули тиск із боку різних структур, у тому числі організованих злочинних угруповань, з метою вирішити питання на їхню користь. Однак принципова позиція співробітників СБУ й наші законні дії виявилися не до смаку контрабандистам. Тільки завдяки операції “Цунамі” в бюджет надійшло митних платежів на 40 млрд грн більше, ніж в 2007 році. Те, що кошти, які раніше надходили в їхню особисту кишеню, тепер надходять у бюджет держави, і викликало кампанію з дискредитації керівництва управління. Другий фактор, що викликав таку бурхливу реакцію депутатів, – те, що ми вперше озвучили конкретні прізвища конкретних корупціонерів.

– Скажіть, чи дійсно складено протокол про корупцію щодо депутата Ради Москаля?

– У відношенні Геннадія Москаля протокол про корупційні дії СБУ не складала. Ми дійсно задокументували факт його можливих протиправних діянь у сфері службової діяльності при визначенні статусу учасника бойових дій. Матеріали спрямовано в органи прокуратури. Зараз проходить додаткова перевірка виявлених фактів. Крім того, СБУ розслідує кримінальну справу за фактом використання в 2004-2005 роках (у цей період Держкомміграції України очолював Г.Москаль – інф. УН) службовими особами Розсудівського пункту для тимчасового перебування нелегалів бюджетних коштів у сумі 736 тисяч гривень, які були використані не за призначенням.

– На якій стадії розгляду перебуває позов Москаля про відшкодування йому морального збитку за обвинувачення депутата в причетності до контрабанди автомобіля Lexus, незаконному володінні готелями в Чехії й Македонії?

– Шевченківський райсуд Києва перервав розгляд позову до 9 січня, щоб ми могли ознайомитися з матеріалами у справі. Ці факти ми одержали від громадських організацій, які займаються проблемами корупції, із проханням перевірити цю інформацію. Зараз СБУ її перевіряє. Результати перевірки ми обов’язково оприлюднимо.

– Які результати перевірок щодо можливої причетності заступника міністра транспорту й зв’язку Ігоря Урбанського до компанії-судновласника захопленого піратами судна Faina?

– Інформація про його причетність до компанії-судновласника не підтвердилась.

– Чи створила СБУ реєстр повідомлень про корупцію, і що він дасть громадянам, а також самій СБУ?

– Реєстр повідомлень про корупцію сформований досить давно. Що він дає? Кожен громадянин може до нас звернутися, у тому числі анонімно, і розповісти про факти корупції. Ми їх фіксуємо, перевіряємо, документуємо, а потім розміщуємо на офіційному веб-сайті. Таким чином, кожен громадянин, що звернувся до нас, може побачити результати нашої спільної роботи.

– Які результати роботи очолюваного Вами Головного управління з боротьби з корупцією й оргзлочинністю СБУ в 2008 році? Які пріоритетні завдання стоять перед управлінням на наступний рік?

– Цього року можу констатувати кардинальне підвищення ефективності оперативно-службової діяльності. Порушено 3249 кримінальних справ, засуджено 789 злочинців, перераховано в бюджет держави понад 400 млн. гривень, а також припинено завдання збитків країні на суму понад 3 млрд. гривень. Що стосується пріоритетів для Головного управління на наступний рік, то основним залишається протидія контрабанді й пов’язаної з нею корупції. Ми будемо продовжувати посилювати заходи щодо протидії корупції серед вищих посадових осіб і в судовій системі. Тільки за цей рік за нашими матеріалами порушено 55 кримінальних справ у відношенні представників судового корпусу. Ми будемо й надалі протистояти незаконному ввозу й поширенню важких наркотиків. У цій сфері в нас налагоджені ефективні контакти з партнерськими спецслужбами країн ЄС і НАТО, а також сусідніми державами. Тільки цього року проведено близько 20-ти міжнародних спецоперацій.

– Що необхідно зробити СБУ, Генпрокуратурі, іншим правоохоронним органам, щоб ефективно боротися з корупцією й не прикривати чиновників високого рівня? Чи можна ліквідувати в Україні таке негативне явище, як корупція?

– Позиція Президента Віктора Ющенка й позиція Служби безпеки саме й полягає в тому, що тільки прозорість, публічність заходів із протидії корупції можуть дати позитивний результат. Необхідно вдосконалити законодавство в бік більш суворих санкцій до суб’єктів корупційних діянь. Ми повинні сформувати антикорупційну культуру й нетерпимість суспільства до спроб хабарників прикритися своїми посадами й мандатами. Це системна робота, яка не під силу тільки правоохоронним органам. І ми раді, що цього року змогли залучити на наш бік громадські організації. Ми намагаємося не тільки слухати те, про що вони говорять, але й виконувати їхні рекомендації. Нас не зупинять ні погрози, ні кампанії з дискредитації співробітників, засновані на фіктивних матеріалах. Ми не можемо дозволити собі на них відволікатися. У нас надто багато роботи.

Довідка

Дурдинець Тиберій Юрійович

Народився в 1959 році в Мукачівському районі Закарпатської області.

З жовтня 2007 року займає посаду заступника голови СБУ – начальника Головного управління із боротьби з корупцією й організованою злочинністю.

Сергій Босак,
Інформаційне агентство “Українські Новини”
25 грудня, 2008 року

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: