Зміни щодо е-декларування журналістами та громадськими активістами, схвалені комітетом Ради, раніше викликали обурення ЄС

EU-dekl-zhurn1

 

Комітет Верховної ради з питань запобігання та протидії корупції ухвалив проект зміни до законодавства щодо е-декларування, які викликали жорсткий протест з боку Європейського союзу.

Йдеться про зміни, запропоновані народним депутатом Тетяною Чорновіл (фракція «Народний фронт»), повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Як відомо, віднедавна фракції БПП та «Народний фронт» контролюють більшість у даному комітеті.

Видання «Українська правда» повідомляло, що Чорновіл пропонує затвердити норму про декларування доходів редакторів та засновників ЗМІ. Однак пропозиції, підтримані комітетом, є значно ширшими.

Зокрема, пропонується зобов’язати до е-декларування громадські організації, що здійснюють антикорупційну діяльність, а також всіх контрагентів установ та організацій,  що отримують кошти з програм міжнародної технічної допомоги, спрямованих на протидію корупції.

Варто зауважити, що ці пропозиції вже розглядалися в парламенті і зіткнулись з різкою критикою міжнародної спільноти, оскільки ускладнюють роботу антикорупційних активістів, примушуючи інші організації відмовлятися від співпраці з ними.

Приміром, у відповідності до цієї ініціативи, особи, що надають антикорупційникам послуги харчування, прибирання офісу, або здають офіс в оренду (а також співробітники відповідних організацій) будуть зобов’язані подавати електронні декларації нарівні з держслужбовцями.

Представництво ЄС минулого року зробило окрему заяву, наголосивши, що електронне декларування має стосуватися виключно тих осіб, які є державними службовцями або виконують функції держави.

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: