ЄДАПС: приватизація України. Частина 1

За цією неоковирною абревіатурою ховається бізнес вартістю у півтора мільйарди гривен на рік. Його керівник, що переховується в ОАЕ за підозрою у вбивстві, довгі роки успішно корумпує українських чиновників, які допомагають йому викачувати з нашої країни мільярди, маючи до 1000% прибутку! Гарантами бізнес-успіхів є депутати та міністри. За даними, нарешті підготовлений проект Указу Президента, за яким ЄДАПС втратить монопольне право на друк голографічних наклейок та документів суворої звітності. Ми розповімо про факти, що можуть підштовхнути Ющенка підписати документ, який мав би з’явитися ще кілька років тому.

Замість знайомства

Консорціум «ЄДАПС» засновано 2004 року. Він об’єднує кущ фірм: ТОВ «СП «Голографія», ВАТ КП «ВТІ», ТОВ «Знак», поліграфічний комбінат «Зоря», ТОВ «Поллі-сервіс», ТОВ «З-Т», ТОВ «Комерційний індустріальний банк», ЗАТ «Інком», ЗАТ «Атлас», Державний центр персоналізації документів МВС Украхни, корпорація «Інком», ТОВ «ОТІ».

Керівники ЄДАПС:
керівник консорціуму Юрій Сидоренко,
президент Ірина Обиденко,
Андрій Первушин, член рад директорів,
Олександр Васильєв, голова Ради директорів,
Олександр Дранніков, заступник гендиректора.

Етапи великого шляху

2004 року – на момент заснування ЄДАПСу, в Україні діяло шість підприємств з виготовлення документів суворої звітності та голограм. Чотири – державної форми власності. Через чотири роки залишилося лише дві фірми: ЄДАПС та державне «Укрелекон». Розподіл ринку відбувався у пропорції 99 та 1% відповідно.

Фактично ЄДАПС приватизував в країні бізнес з виготовлення голографічного захисту, документів суворої звітності та паспортів, марок акцизного збору, документів для Центральної виборчої комісії, та деяких інших продуктів новітніх технологій.

Не біда, що ЄДАПС не володіє ліцензіями на виготовлення бланків суворої звітності на паперовій та пластиковій основах. Проте Мінфін надав ці дозволи структурним підрозділам ЄДАПСу.

Реальним конкурентом міг би стати ДП «Укрелекон». Але він за роки існування ЄДАПСу фактично вийшов з гри. А цього року з ініціативи керівників Мінфіна, Мінекономіки та ДПА, які є співзасновниками підприємства вже двічі ставилося питання аби позбавити «Укрелекон» права на існування. І це при тому, що згідно спільного наказу СБУ, Мінфіну та МВС бланки цінних паперів та документи суворого обліку можна виготовляти, а також оздоблювати елементами захисту, зокрема голографічного, виключно на державних підприємствах.

Співпраця з МВС

Один з найприбутковіших напрямків діяльності ЄДАПС – виготовлення документів та паспортів на замовлення МВС. Прораховано, що це призводить до багатомільйонних невиправданих витрат. Однак, не лише в цьому проблема. Україна – ледь не єдина країна у світі, де приватна фірма виготовляє паспорти, має у своєму розпоряджені дані про всіх громадян країни. Це вже не питання розкрадання бюджетних коштів, це загроза національній безпеці держави.

Ще 2003 року між СП «Голографія» та Департаментом ресурсного забезпечення МВС, яке очолював В.М.Грицак, що нині є народним депутатом й найголовнішим лобістом інтересів ЄДАПС, було укладено угоду на закупівлю видаткових матеріалів для виробництва голограм. Тоді вперше приватній компанії замовили близько 30 різних бланків суворої звітності, зокрема водійських посвідчень на 597 млн.грн.!

За час керування департаментом, Грицак постійно «супроводжував» отримання ЄДАПСом замовлень від МВС. Сам він в інтерв”ю “Українській правді” на запитання щодо лобіювання інтересів ЄДАПС стверджує таке: “Я ніколи не був лобістом консорціуму ЄДАПС, я завжди був лобістом високих технологій.З 2001 до 2004 року роки, мною була створена абсолютно новітня паспортна система України. І як тільки Льовочкін став керівником апарату прем’єра Януковича, з перших же днів йому захотілося контролювати всю систему ЄДАПС.От, наприклад, міністр внутрішніх справ Цушко тоді був зовсім іншої думки. Але після спілкування з Льовочкіним його думка змінилася. Почали з’являтися різні листи з дорученнями прем’єра, які готував Льовочкін”.

У 2004-2005 роках, спільно з банкіром та нардепом-однопартійцем Василем Горбалем, який дуже тісно зійшовся із МВС й разом із Грицаком “тримав” столичний осередок “Партії Регіонів”, вони пролобіювали включення до складу комерційного об’єднання ЄДАПС Державного Центру персоніфікації документів МВС. Це стало черговою перемогою ЄДАПСу у царині захоплення контролю над виготовленням паспортів. Окрім того, Центр розтошувався у приміщенні, що належить ЄДАПСу, за що сплачує останьому чималу аренду.

За часів міністра Луценка купівля документів із голограмами у ЄДАПСу здійснювалося без будь-якого тендеру взагалі, або з фіктивним тендером, де бере участь лише один учасник. У такий спосіб лише минулого року бланки з голограмами подорожчали на 25% – саме через підвищення ціни голограм, які нині коштують від 2 до 37 гривень. А їхня собівартість коливається від 10 до 20 копійок.

17 березня МВС оголосило конкурс на закупівлю 20 видів бланків документів суворої звітності – загалом близько 10 млн. штук. Конкурсна заявка ЄДАПС склала 110 млн.грн.

Водночас ДП «Укрелекон» разом із ДП «Київська офсетна фабрика» подали заявку, за якою бралися виконати ту саму роботу за 11 млн.грн. Тоб-то, вдесятеро дешевше!

Аби бодай якось відкараскатися від пропозиції держпідприємства, «Укрелекону» відмовили – на підставі того, що його немає в реєстрі виготовлення голографічних захисних елементів. А не було його там тому, що Міністерство фінансів та Мінекономіки штучно затягнули таку реєстрацію.

Приватизація паспортної служби

Але найгірше не втрата державних мільйонів, втрата контролю над паспортами України. Раніше за процедурою поліграфкомбінат «Україна» передавав до МВС бланки паспортів, які заповнювали вже працівники МВС. Нині на комбінаті «Україна» створено підрозділ ЄДАПСу, куди комбінат передає бланки паспортів без сторінки, де власне мають міститися персональні дані. До цього ж підрозділу надходять сторінки з даними, виготовлені на полікарбонаті. Ці сторінки виготовляються на ТОВ «Знак», що належить ЄДАПСу. Усі заходи безпеки знаходяться під повним контролем консорціуму. Фактично держава усунулася від процедури виготовлення й персоналізації паспортів своїх громадян. За такої схеми ЄДАПС здатен видавати будь-які паспорти на будь-яке ім.’я. Й жоден паспортний контроль не виявить підробки, оскільки паспорт буде відповідати всім критеріям захисту. Так ЄДАПС фактично приватизував часточку держави Україна. Й без сприяння керівництва МВС цього не могло відбутися.

Окрім того, монополія розбещує. Й нині ЄДАПС вже починає впливати на політику не лише МВС, а й на ситуацію у країні. Це за його ініціативи було організовано й проведено кілька акцій зі створення штучного дефіциту бланків водійських посвідчень, закордонних й внутрішніх паспортів. Поставлена мета була досягнута: ЄДАПС скомпрометував свого єдиного реального конкурента – ДП «Ресурси-Документ», а також домігся поступового підпорядкування собі всієї паспортної системи України.

Далі буде…

Источник: Іван Стєпанов, «Громадська прокуратура України»

По темі:

Оставить Ответ

Вы должны войти чтобы комментировать.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: