Недопуск преси на засідання #ЦВК був незаконним, — ОПОРА

pidrahuy2

Громадська організація ОПОРА заявляє про незаконність обмеження новоствореною ЦВК доступу ЗМІ на її засідання, повідомляє 40ka.info.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті організації.

Там нагадали, що 5 жовтня 2018 року відбулось перше засідання Центральної виборчої комісії, під час якого було обрано голову, двох заступників та секретаря комісії. Засідання було проведено у закритому режимі із порушенням права на присутність представників ЗМІ.

«ОПОРА звертає увагу новосформованої ЦВК на незаконність дій із обмеження доступу ЗМІ на всі без винятку її засідання, порушення засад та принципів публічності і відкритості, чого комісія зобов’язана неухильно утримуватися», — йдеться в заяві.

Організація звертає увагу, що Центральна виборча комісія є колегіальним органом. Відповідно до законодавства про доступ до публічної інформації, громадянам гарантується допуск до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень.

Розпорядники інформації зобов’язані оприлюднювати плани проведення та порядок денний своїх відкритих засідань. Частина 2 статті 25 закону «Про інформацію» гарантує безперешкодне відвідування ЗМІ приміщень суб’єктів владних повноважень, відкритих офіційних заходів.

Натомість згідно зі статтею 2 закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» журналісти мають право висвітлювати всі аспекти діяльності органів державної  влади та органів місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 4 закону «Про Центральну виборчу комісію» діяльність комісії здійснюється відкрито та публічно. Відповідно до закону на засіданні без дозволу чи запрошення мають право бути присутніми представники засобів масової інформації.

«Регламент визначає порядок обрання керівного складу Центральної виборчої комісії та передбачає процедуру відкритого обрання лічильної комісії, затвердження форми бюлетенів, висунення та обговорення кандидатур. Лише саме голосування за окремі кандидатури має таємний характер», — наголосили в ОПОРІ.

«Процес висунення та обговорення кандидатур керівного складу належить до суспільно важливої інформації. Таким чином позбавлення можливості для представників преси бути присутніми на засіданні порушує принцип відкритості та публічності діяльності комісії», — йдеться в заяві.

В організації вважають, що суспільно-політичні виклики напередодні загальнонаціональних кампаній 2019 року вимагають від організаторів виборів найвищих стандартів діяльності.

«Якщо комісія комплексно не дотримається таких стандартів, це стане передумовою для конфліктного виборчого процесу», — наголошується в тексті.

Як повідомлялося, 5 жовтня оновлена Центральна виборча комісія на закритому засіданні обрала головою члена ЦВК за квотою «Волі народу» Тетяну Сліпачук.

Представники громадськості обурилися, що перше засідання оновлена ЦВК вирішила провести без преси, відрядивши представників ЗМІ очікувати до прес-центру.

Представники ГО «ОПОРА» навіть викликали поліцію, аби зафіксувати порушення ст. 171 ККУ — перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

20 вересня Верховна Рада призначила до Центральної виборчої комісії 14 нових членів.

Перед тим Верховна Рада збільшила кількість членів ЦВК з 15-ти до 17 осіб.

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: