Парламентський комітет підтримав підвищення штрафу для водіїв без ременів безпеки

DTP1

 

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект про підвищення штрафу для водіїв, які не користуються ременями безпеки в автомобілі.

Про це повідомляється на сайті парламенту.

«Народні депутати підтримали законопроект, прийняття якого дозволить посилити відповідальність за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами та підвищити безпеку водіїв і пасажирів транспортних засобів», – йдеться в повідомленні.

Комітет рекомендував прийняти законопроект за основу, наголошуючи на високому рівні смертності та травматизму на дорогах.
«За офіційними даними Національної поліції, щороку на дорогах України гине не менше 3,5 тисяч людей та травмуються не менше 35 тисяч. Тобто кожного дня гине понад 9 осіб», – кажуть у Раді.

Зазначається, що за цими показниками аварійності та наслідками ДТП Україна є одним із лідерів серед європейських країн.

Проект закону №8492 зареєстрували у Раді 19 червня 25 народних депутатів.

Вони пропонують збільшити штраф за некористування ременями або мотошоломами з 3 до 50 неоподаткованих мінімумів, тобто з 51 до 850 гривень.

У пояснювальній записці депутати кажуть, що чинний нині штраф «є занадто поблажливим та неспіврозмірно низьким порівняно з тяжкими наслідками, які можуть бути спричинені через недотримання правил».

Події, що розгортаються у момент дорожньо-транспортної пригоди, де водій та пасажири не пристебнуті нагадують фільми жахів.

Що відбувається, коли водій на швидкості 80 км / год робить наїзд на яку-небудь нерухому перешкоду, описав у своїй книжці відомий французький експерт з безпеки руху Крістіана Жерандо:

« — Через 0,026 секунди після удару вдавлюється бампер; сила, що в тридцять разів перевищує вагу автомобіля, зупиняє його рух на лінії передніх сидінь, тоді як його пасажири — якщо вони не пристебнуті ременями безпеки — продовжують рухатися в салоні автомобіля зі швидкістю 80 км / ч;

— Через 0,039 секунди водій разом із сидінням стрімко рухається вперед на 15 сантиметрів;

— Через 0,044 секунди він грудною кліткою ламає кермо. Через 0,050 секунди швидкість падає настільки, що на автомобіль і на всіх пасажирів починає діяти сила тяжіння, в 80 разів перевищує їх власну вагу;

— Через 0,068 секунди водій із силою в 9 тонн вдаряється об приладовий щиток;

— Через 0,092 секунди водій і пасажир, який сидить з ним поруч одночасно врізаються головами в переднє вітрове скло автомобіля і отримують смертельні пошкодження черепа;

— Через 0,100 секунди водій, який повис на кермі, відкидається назад; він вже мертвий;

— Через 0,110 секунди автомобіль починає злегка відкочуватися назад;

— Через 0,113 секунди пасажир, який сидить за водієм — якщо він також не пристебнутий — виявляється з ним на одній лінії, завдає йому новий удар і одночасно сам отримує смертельні ушкодження;

— Через 0,150 секунди настає повна тиша; осколки скла і уламки заліза падають на землю. Місце зіткнення огортає хмара пилу. Все відбулося менш ніж за дві десяті частки секунди…».

По темі:

Комментарии закрыты.



Close
Приєднуйтесь!
Читайте нас у соцмережах: